facebook

Университетски театърЗа театъра

theatre_1050x399_crop_478b24840a

Нов български университет има дългогодишна театрална практика, разпознавана като „Театър на голия охлюв". „Театър на голия охлюв“ е университетският учебен театър на НБУ, създаден през 2000 година като самостоятелна структурна единица в рамките на учебното заведение. Основател и ръководител на театъра е театралният режисьор доц. Възкресия Вихърова.

Театърът има за цел да представя разработки на преподаватели и студенти от Нов български университет, както и да създава творчески партньорства в национален и международен контекст.

Сред продукциите на „Театър на голия охлюв“ са:
Спектакъл „Индже“ — закриване на програмата на „Европейски месец на културата — Пловдив“;
трикратно участие на Международния театрален фестивал „Варненско лято“;
двукратно участие на международния фестивал „Ерата на Водолея“, гр. Бургас;
копродукция с Theater des Augenblicks, Виена, Австрия;
участия на международни фестивали в Чехия, Словакия, Германия и др.

Носител на национални и международни награди за професионално и студентско творчество, като наградата на международното жури от XII Международен фестивал на висшите театрални училища в Бърно.

Всеки сезон „Театър на голия охлюв“ се появяваше на сцената на един или друг столичен театър, търсейки своето място и публика. 

През февруари 2010 година официално бе открита Университетската театрална база, която приюти странстващата практика на „Театър на голия охлюв“ и е най-новият театър в гр. София. Залата е полифункционална, с възможности за представяне на театрални спектакли, кинопрожекции, концерти, лекции, дебати и т.н. Капацитетът й е 110 места, разположени амфитеатрално. Осветителната, аудио- и мултимедийната система имат възможност да се преконфигурират в зависимост от разположението на публиката и от игралното пространство. Аудиосистемата е снабдена с Dolby surround, което позволява прожектирането на филми с висококачествен звук. В залата е изградена високотехнологична климатична инсталация, прокаран е жичен и безжичен интернет.

Екипът на Университетския театър се надява, че ще се постави началото на други и още партньорства за Нов български университет и ще се разшири възможността за правене на театър - за младите, за иновативните, за всички, които харесват и правят изкуство.

Университетски театър разработва следните направления:

  • Научноизследователски проекти;
  • Собствени продукции и копродукции;
  • Представяне на учебни продукти в публични пространства;
  • Тренингови и семинарни сесии в областта на съвременните театрални теории и практики;
  • Общоуниверситетски събития.

 

При заявка за ползване сцената на Университетски театър, моля попълнете формуляра предложение за ползване на сцена. Предложения се приемат до 10-о число на предходния месец и се подават в офиса на Университетски театър, НБУ – корпус 2, офис 06.

Прикачени файлове