facebook

Университетски театър"Отвъд стената"

animated-cover-with-logos_1050x399_crop_478b24840a

"Отвъд стената"

Режисьор:

Отвъд стената – театрално приключение за глухи и чуващи деца

 

“Отвъд стената” е вълнуващо театрално приключение, в което глухи и чуващи деца могат да се впуснат и изживеят заедно. Спектакълът е необикновено пътуване през един личен вътрешен свят, свят, през който ще ни преведат две прекрасни актриси - чуващата Юлия Коларова и глухата актриса Росица Караджова.

 

В представлението понятието „стена“ е метафора за всичко онова, което ни разделя и пречи на искреното общуване помежду ни. „Стената“ е онази невидима и често несъзнавана бариера между мен и различния от мен.

 

Моменти от живота на две същества, различни едно от друго, всяко потънало в своя изолиран малък свят, прерастват в серия забавни епизоди в анимационен стил, в които жестовият, говоримият и визуалният език на кукления театър се преплитат. Това щуро, смешно-тъжно пътешествие ни отвежда до истината, че стената е просто илюзия, наш личен градеж от страхове. Градеж, който би могъл да бъде срутен единствено, ако се осмелим да бъдем заедно.

 

„Отвъд стената” е спектакъл еднакво разбираем както за глухи, така и за чуващи деца. Той е създаден, за да могат малките зрители, преживявайки го заедно да опитат да общуват свободно и без страх едни с други, да съборят смело стените.

 

Представлението е подходящо за деца на възраст 6 + години.  

 

Режисьор и автор на текста: Мила Коларова

Сценограф: Станислава Кръстева

Музика: Надежда Митева

Участват: Росица Караджова и Юлия Коларова

Консултанти по жестов език: Силвана Павлова и Росица Караджова

Автор на плаката: Гергана Станчева

Фотограф: Eli Deli

 

Продукция на  Фондация „Арт Бюро“ в партньорство със Съюза на глухите в България и ОКИ „Дом на културата Красно село” осъществен с подкрепата на Столична програма "Култура" 2021 и Министерството на културата.

 

Представянето на спектакъла на сцената на Университетски театър НБУ е част от инициативи по проект "Образование - театър - образование", подкрепен от ФАНТАСТИКО ГРУП чрез фонд "Фантастико до теб".