Университетски театърВодата: Рефлексии театрална разходка

Водата: Рефлексии театрална разходка

Режисьор:

Водата: Рефлексии

театрална разходка


 15 март 2018 18:30 ч.

Нов български университет

(вход свободен)

 

Между 5-и и 15-и март 2018 г. в Нов български университет ще работи проектът „Водата: Рефлексии“ – театрална разходка. За оживяване на представите за водата, в нейната абсолютна необхватност, ще се погрижат вече познатите на българската театрална публика Катрин Портър и Бари Роуел (артистични директори на Peculiar Works Project Ню Йорк). За първи път в България за проекта идва и техният колега-драматургът Тим Кюсак (Askew productions). Инициативата, ръководена от американския екип и доц. Възкресия Вихърова (режисьор и директор на Университетски театър НБУ), събира млади театрали, които ще пресъздадат рефлексиите на водата с участието на публиката и нейното движение в пространството. Публичното представяне на резултатите ще бъде на 15 март 2018 от 18:30 ч.

Проектът е вдъхновен от историята и настоящата съдба на минералната баня в Овча Купел. Зад руините на сградата застават метафорите за отминаващото време, движението на водата, изоставените пространства, мечти и планове, както и общественото отношение към историята и традицията. Всеки зрител, преминаващ по пътя на водата и нейните рефлексии, ще добави и своя собствен отпечатък с движението сред театралните отражения.

 

Театралната площадка ще бъде самият Нов български университет, с неговите познати и непознати зали, коридори, мазета и дворове. В театралната разходката пътеводители ще бъдат 9 разказа - рефлексии на българските артисти: Благой Бойчев, Георги Маглов , Дария Митушева, Ивелина Стоянова, Калина Терзийска, Констанца Гецова, Красимира Дуковска, София Линардис и Мирослава Захова.

 

Движението е „форма на съществуване на материята, която е в непрекъснат процес на развитие“. Философията на развитие на българо-американската колаборация в областта на променадния театър започва на Международния театрален фестивал Варненско лято 2014 с „Представи за Америка - театрална разходка из американския авангард, като се пренася и адаптира в Нов български университет през 2016, за да се превърне две години по-късно във „Водата: Рефлексии“ 2018. През март екипът подготвя третата у нас театрална разходка, като се фокусира над отражения на водата и завихрянето на нови пътешественици.

 

Зрителят е поканен към движение сред рефлексиите на театралната молекула на H20 на 15-и март от 18:30 ч. в Нов български университет.

Специално за представянето ще бъде осигурен транспорт - микробус от центъра на София (пл. Руски паметник) в 17.30ч до НБУ.

 

За повече информация и движение, не само по повърхността на водата, следете във Facebook събитието:  Water: Reflections 

 

Проектът е резултат от дългосрочната съвместна работа на Нов български университет,  Фондация „Арт офис“,  ACT Асоциация за свободен театър, DRAMA LEAGUE OF NEW YORK и PECULIAR WORKS PROJECT (New York) с подкрепата на Фондация Америка за България и Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ и Фонд „Програми“ на Факултет за базово образование на Нов български университет.

 

 

Екип на проект Water: Reflections:

 

Организатори: Peculiar Works Project, Ню Йорк; Университетски театър НБУ; АСТ „Асоциация за свободен театър“, София; Фондация „Арт Офис“, София и „Drama League“, Ню Йорк 

 

Идея: Катрин Портър, Бари Роуел, Тим Кюсак, доц. Възкресия Вихърова и Калина Вагенщайн

 

Режисьори и ръководители на уъркшопа:  Катрин Портър, Бари Роуел и Тим Кюсак

 

Артистични ръководители на театралните откъси: Благой Бойчев, Георги Маглов , Дария Митушева, Ивелина Стоянова, Калина Терзийска, Констанца Гецова, Красимира Дуковска, София Линардис и Мирослава Захова.

 

Проектен мениджър: Катрин Хрусанова

 

Визуална идентичност: Теодора Симова

 

Фотограф на проект: Яна Лозева (http://yanalozeva.com/)

 

Със специални благодарности на Здравко Йончев (http://zdravkoyonchev.com/)