Университетски театърПРОМЯНАТА“ – СПЕКТАКЪЛ ПО ТВОРЧЕСТВОТО НА ЛИВ УЛМАН И ИНГМАР БЕРГМАН

promyanata-small_1050x399_crop_478b24840a

ПРОМЯНАТА“ – СПЕКТАКЪЛ ПО ТВОРЧЕСТВОТО НА ЛИВ УЛМАН И ИНГМАР БЕРГМАН

Режисьор:

ПРЕМИЕРА
Университетски театър

 

Организатор:
департамент „Театър“

 

Ръководител на проекта:
доц. Снежина Петрова

 

Режисьор:
Десислава Шпатова

 

Драматург:
доц. Снежина Петрова

 

Консултант-хореограф:
гл. ас. д-р Анна Пампулова

 

С участието на актьори – студенти в VIII семестър на програма „Театър“:
Александра Руменова Пандезова, Анджелина Ангелова Гюрова, Анна-Мария Ивайлова Чернева, Бетина Станиславова Апостолова, Ваня Кирчева Стоянова, Вероника Василева Ханджиева, Марина Николова Колева, Петя Красимирова Рашева, Теодора Кирилова Йорданова, Янита Руменова Даракова, Росица Караджова

 

Фотограф:
Яна Лозева

 

Проектът ПРОМЯНАТА е образователно-творчески и запознава студентите с шведското кино през профила на актрисата Лив Улман и режисьора Ингмар Бергман – с темите от емблематичния му филм „Персона“, със специфичния за него едър план, с музиката на Бах, която неизменно звучи във филмите му, с гениалната игра на ръба на реално и въображаемо.

 

Един спектакъл за връзката между живота и изкуството, за огледалността като феномен на живеенето. Лив и Ингмар се срещат като режисьор и актриса на един остров, снимат филм за кризата на една актриса, влюбват се, купуват си къща на същия този остров и именно там ги застига тяхната лична криза – замлъкването, което няколко години преди това снимат като част от сюжета на филма, който ги среща.

 

Спектакълът се състои от две части:
ПЪРВА ЧАСТ – ПЕРСОНА – емблематичният филм на Бергман, който белязва и срещата му с Лив Улман и представя кризата на една актриса. По време на снимките той открива Лив Улман и остров Форьо.

 

ВТОРА ЧАСТ – ПРОМЯНАТА – остров Форьо – не като снимачен терен на филма „Персона“ от 1966 г., а като сцена от съвместния петгодишен живот на актрисата и режисьора там. Изградена върху откъси от едноименната биографична книга на Лив Улман, тази част съдържа поантата на спектакъла – как една раздяла/криза не те унищожава, а те прави по-силна и независима от мъжа, от успеха, от задължителното условие да произвеждаш щастие. Гледната точка на жената – актриса и майка едновременно, муза и враг.