facebook

Университетски театърЕдна снимка-Милион екрани

Една снимка-Милион екрани

Режисьор:

Относно естетическата си позиция, Университетски театър на Нов български университет е известен в национален и международен контекст предимно с продуцирането и подкрепата на алтернативни форми на изкуство, и с ангажираността си за достигането до нови публики.

Видео инсталацията „Една снимка – милион екрани“, придружена с изпълнение на живо, е инспирирана от идеята за „Вечното пътуване на човек“ – Заминаване – Преместване – Пристигане, и от романа „Одисей from Багдад“ на Ерик-Еманюел Шмид.

Предстоящата инсталация дава начало на нова планирана в това направление тема – Ненасилие на етническа и верска основа, с акцент емигрантските вълни.

„Една снимка-Милион екрани" е интерактивна намеса в обществено пространство с цел улесняване на достъпа на населението към съвременно изкуство.
Превръщането на потока от минувачи в активни зрители и участници в едно интерактивно произведение на изкуствата, води до повишаване и активиране на съответната гражданска позиция на същите.
Или изкуството като фасилитатор при обговаряне на наболели граждански проблеми и формиране на гражданска позиция.

Артистичната акция е част от Платформа „Артисти за Ненасилие“, стартирала по време на проекта „Премълчаното разказано – пътуваща сцена“, част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC.

Инсталацията се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.