Университетски театърДомът на Бернарда Алба

bernarda-alba_1050x399_crop_478b24840a

Домът на Бернарда Алба

Режисьор: доц. Възкресия Вихърова

„ДОМЪТ НА БЕРНАРДА АЛБА“ ПО Ф. Г. ЛОРКА
ТЕАТРАЛЕН СПЕКТАКЪЛ


Университетски театър

 

Организатор:
Университетски театър

 

Постановка:
доц. Възкресия Вихърова

 

Сценография и костюми:
доц. Зарко Узунов

 

Музикално оформление:
спектакълът използва авторската музика на Асен Аврамов използвана по време на спектакъла игран в Народен театър „Иван Вазов“.

 

С изключителното участие на почетния професор на НБУ Цветана Манева в ролята на Бернарда Алба.

 

В ролите: гл. ас д-р Антоанета Петрова и студенти от IV курс в програма „Театър“ - НБУ
Спектакълът е създаден като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народен театър „Иван Вазов“ сезон 2005 и по същия текст.

 

Ето какво споделя с нас за спектакъла проф. Цветана Манева:

След преустановяването живота на спектакъла „Домът на Бернарда Алба“ на камерна сцена на Народен театър в мен остана желанието за продължаването му. Цялостната структура на представлението и елегантността, с която то протича във времето, бяха в основата на мотивите ми да продължа работа не само по този текст, а точно по този спектакъл. Така се стигна до инициативата да продължим живота на спектакъла, създавайки негови варианти със студенти IV курс в програма „Театър“ на НБУ. Това разви моето сътрудничество с доц. Възкресия Вихърова - режисьор на спектакъла, вече и на педагогическото равнище. Сега представяме на вниманието на публиката нашето „трето издание“.

 

Ето какво допълва към това доц. В. Вихърова:
Именно тази съвместна работа на преподаватели и студенти в изграждането на спектакъл се превърна в своеобразен патент на педагогическата практика по театър в НБУ. Студентите получават уникалната възможност да развиват учебния си процес в непосредствената реална практика с емблематични фигури на българската театрална сцена. Този вид работа за мен крие голяма доза предизвикателство във факта, че често режисьорът трябва да отстъпи и даде предимство на педагога. Така се получава процес изцяло обърнат към студента и подчинен на идеята за неговото представяне на театралния пазар.

 

За спектакъла:
Като реплика на култовия спектакъл от репертоара на Народен театър Иван Вазов той остава изцяло верен на основната концепция - преместване на времето на събитията в драматургичния текст в контекста на 60-те години на 20-ти век. Целта на този похват е да изправи цялата житейска философия на “Sweet 60-ies” срещу зашеметяващата мощ на испанската традиция за задължителен 8-годишен траур след загубата на близък в семейството. Именно в тази битка се съдържа виталността на сценичното действие и механизмите за прегрупиране на действащите лица в различни конфигурации и създаването на чести трагикомични ситуации.
Изказваме специална благодарност на композитора Асен Аврамов и на ръководството на Народен театър „Иван Вазов“.

 

Спектакълът се включва във втората част на кампанията „Открий театъра“ – вход достъпен за хора с различни възможности“.

 

През 2011 г. в първата част на кампанията отново от НБУ тръгна инициатива, която успешно обиколи цялата страна. Студенти и преподаватели играха заедно на едни от най-големите сцени в България с цел да се развият партньорски отношения между културни институции, общини, бизнес среди и фокусиране на общественото внимание върху осигуряването на достъп до театралните зали за хора с различни възможности.

 

Средствата от изиграните спектакли бяха инвестирани в Университетски театър с цел изграждане на репертоар с участието на хора с различни възможности.

 

Университетски театър на НБУ е място, където четвърта година като щатни сътрудници са назначени хора с увреждания по „Национална програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания“.